Ülkemiz birçok kültür bitkisinin ve Kültür'e alınabilir
mantar türünün rahatlıkla yetişebileceği iklim Kuşağında bulunmaktadır. Bu
polikültür yapı ülkemiz için gurur kaynağı durumundadır. Sadece Yabani
mantarlar değil kültür mantarların yetiştirilmesinde de diğer Ülkelere kıyasla
avantaja sahibiz. Her fırsatta diğer dünya ülkeleri ile kıyaslanmaya gidilmekte
ve "gıda yönünden kendine yetebilen ülkeler" grubu içinde yer aldığı
kıvançla belirtilmektedir. Gelin bu avantajı birlikte değerlendirelim.
Ülkemizin ve Dünya'nın daha yıllarca besin ihtiyacı geleneksel
zirai yöntemlerle giderilebilir ancak, dünya nüfusunun artışı ile birlikte
protein ihtiyacı da artış göstermekte, ayrıca ne sentetik bileşimlerden ne
de yeraltı kaynaklarının başkalaşımından yeterli protein sağlanamamaktadır.
Yeryüzünde her yıl 3,5 milyar tondan fazla tarımsal yan ürünler
(artık materyal) meydana gelmekte ve bunların çok az bir kısmı hayvan yemi
olarak değerlendirilirken çoğu yakılarak doğal enerji kaybına yol
açılmakta veya atılarak biyolojik denge tehdit edilmektedir. Bu gibi
davranışlar tamamen dünyamızı kirletmekte ve çocuklarımızın geleceği
açısından risk teşkil etmektedir. Tarımsal - orman orijinli yan
ürünlerin ham materyal olarak kullanılması ile birlikte, kaynaklar maksimum
seviyede köylünün aleyhine israf edilmekte, dolayısıyla harcanan atık
materyallerin geriye en yüksek geliri getirecek şekilde dönmesi imkânsız
hale gelmektedir. Oysaki Kayın mantarı ham materyali olarak
değerlendirilebilecek materyaller ziyan edilmekte. Bu sebeple, yüzyılımızın insanı
beslenme, kayıpları en aza indirgeyerek bitki üretimini optimum seviyeye
ulaştırma, artık materyallerin ortadan kaldırılması... Vb. problemlere çözüm
bulmaya çalışmaktadır. Bilhassa son iki husus, artık materyallerin yeniden
işlenerek kullanılmasını gerektirmiştir. Böylece, ilk defa "artık
materyallerden besin elde edilmesi" fikri giderek benimsenmiş ve bilim
adamlarınca tarımsal ve endüstriyel yan ürünlerin ekonomik öneminin
arttırılabileceği açıklanmıştır. Bu hususta Kavak mantar üretimi mükemmel bir
örnek teşkil edecektir.
Ekolojik istekleri yönünden büyük değişkenlik gösteren heterotrof
ve klorofilsiz bir organizma olan, geçmişi milattan öncesine uzanan daha ziyade
dini ve tedavi amaçlı olarak kullanılmakta iken mantarların gıda değerinin ilk
defa M. S. 533 - 544 tarihleri arasında Çin'de kabul edildiği, ancak kültüre
alınmasına ilişkin ilk bilgilerin Fransa'ya ait olduğu bilinmektedir. 14. Louis
zamanında inşaatlarda kullanılan taş ve kireç ocaklarında, bilhassa Paris ve
civarında mantar yetiştirilmekte idi. Fransız yetiştiricilik metodu 1731'de
bilim adamı Miller vasıtası ile İngiltere'de yayılmaya başladı. 1800 yılına
kadar açık havada "kompost sırtları"nda üretilen mantarlar bu
tarihten sonra, ilk defa 1810 yılında bir kireç ocağında ve Fransız
Chambry adlı araştırıcının öncülüğünde düz yataklarda
yetiştirilmeye başlanmıştır. Yetiştiricilikte düz yatakların kullanılması o
tarihe kadar yapılan en önemli gelişmedir. Ancak mantar yetiştiriciliğinin
gelişmesine etki eden esas faktör "misel üretimi tekniğinin değişmesidir.
Fransız araştırıcılar "Constantin ve Matruchof'un Agaricus bisporus'dan
saf "ana kültür"ünü elde etme başarısından hemen sonra 1902'de
Ferguson, sporların çimlenmesi ile ilgili çalışmalarını yayınlamıştır. 1905
yılında ise Duggar, "doku kültürü" yöntemi ile karpofor'dan miselyum
elde etmenin mümkün olduğunu açıklamıştır. Bundan bir süre sonra kurulan
"American Spawn Companies" ve "French Institut Pasteur"ün
faaliyete geçmesi ile ilk milletlerarası saf "ana kültür" pazarı
oluşmuştur. Bu gelişmeler, üreticilerin hasattan önce ne tip bir mantar elde
edecekleri hususundaki endişeleri yok etmiştir. Böylece, yetiştiricilikte
hastalıktan arî, saf "ana kültür" kullanımı ile iş risk'i asgariye
indirilmiş bir üretim dönemi başlamıştır.
Uzun yıllardan beri günümüze kadar sevilerek tüketilen bir besin
kaynağı olan Kavak mantarlarının doğal ortamdan izole edilerek artık
materyaller üzerinde kültüre alınması ise o kadar eski değildir. Bu mantarların
yetiştiriciliğine ilişkin ilk kayıt 20. yüzyılda bilim adamı Falck'a aittir.
Bununla beraber, M. S. 30'lu yıllarda ya da daha önce Kavak Mantarı’nın
ormanda devrilmiş ağaçlar üzerinde kendiliğinden saprofit olarak yetiştiği
Çin'de bilinmekte idi. O tarihlerden günümüze kadar "Gök çiçeği" ya
da "Çin çiçeği" adı ile sevilerek tüketilen Kayın mantarlarının,
Çin'de "Tang"hanedanı'nın sarayında başlıca yemek olduğu
belirtilmektedir.
Ilıman iklim bölgelerinde yaygın olarak tabiatta kendiliğinden
meydana gelen ve odun tahripçisi saprofit bir mantar olan Kavak mantarı
Kummer'un yüksek funguslar arasında biyolojik çalışmalarda uygun bir araştırma
objesi olarak kullanılabileceğini keşfederek bu mantarın ekonomik potansiyeline
dikkatleri çeken Falck, bilhassa substrat olarak kök kütüklerini kullanmıştır.
Daha sonra Lohwag, 1951'de Kavak mantarını talaş karışımı üzerinde yetiştirmeyi
başarmasına rağmen onun yetiştirme tekniği ilk defa 1958 yılında Block
tarafından rapor edilmiştir. Kavak mantarı yetiştiriciliğinde substrat olarak
hububat saplarının kullanımı ile
ticarî üretim dönemi başlamıştır. Bugün Kavak mantarı üretiminin
en yaygın olduğu ülke olan Japonya'da dahi ticarî üretim 1964'den sonra
başlamıştır. Yapraklı ağaçların kök kütükleri üzerinde Kavak mantarı üretiminin
mümkün olduğu 1917'de Falck tarafından açıklandığında, Günümüzde halen geçerli
olan bu yöntemle üretimin yanı sıra çevre kirliliğine neden olan artıkların
ekonomiye kazandırılacağı ve bilhassa kesilmiş ağaç kütüklerinin toprak içinde
kalan kısımlarının çürütülmesi amacı ile kullanılabileceği daha o zamandan
tahmin edilebiliyordu. Zira orman ekosisteminin bir parçası olarak kabul
edilen bir kısmı mikorizal, diğer bir kısmı muhtelif ağaç türleri ile simbiotik
olarak ya cansız ağaç kütükleri üzerinde ya da tarımsal - orman artık
materyalleri üzerinde yaşayan yenilebilir mantarlar içinde Kavak mantarı,
kantite ve ekonomik bakımdan en önemli tabiat ürünü olan orman ağaçlarına arız
olarak odunun özellikle lignin'ini çözerek, henüz tam olarak bilinmeyen
biyolojik bozulmalara yardım eden ve bu suretle ağacın çürümesine sebep olan
bir mantar türüdür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Sağlıklı İletişim Kurabilmek İçin Gönderdiğiniz Maillerinize Lütfen Telefon Numaranızı Mutlaka Yazınız. Zira Telefon Numarası Belirtilmeyen Mesajlara Cevap Verilmeyecektir.