Tabiatta kendiliğinden yetişen Kavak mantarları seçilerek üzerine
bulaşmış olan toz ve çamur parçaları temizlenmekte ve % 96'lık alkol ile
dezenfekte edilmektedir. Sapları kesilen mantarlar, alüminyum kâğıtlar üzerine
yerleştirilerek 25 + 1 °C'ye ayarlanan etüv içinde 2 gün bekletilerek, açık gri
renkli sporların kâğıt üzerine dökülmeleri sağlanmaktadır. Elde edilen sporlar,
petri kaplarında 70°C'de 2 saat bekletilerek, enfeksiyon kaynakları elimine
edilmektedir. Sporlar, misel elde etmek amacıyla kullanılacağı zamana kadar +
4°C'de muhafaza edilmektedir. Genelde Kavak mantarlarının kültürü, tek bir
spordan gelen miselyumdan sağlanmaktadır. Ancak, mantarın biyolojisi gereği bu
miselyum bir başka bir mantar miselyumu ile birleşebileceği için, ortaya çıkan
yeni mantarlar genel olarak Kavak mantarına benzemeyebilirler, dolayısıyla bunu
ortadan kaldırmak için miselyumun spordan ziyade küçük bir dokudan elde
edilmesine gidilir. Bunun için de; steril şartlarda, Kavak mantarı bir iğne
vasıtasıyla ortadan ikiye ayrılır ve iç kısımdan küçük bir parça
çıkarılır. Bu parça daha önce hazırlanmış besin ortamına taşınarak 25 - 30°C'de
inkübasyona bırakılır. 7-10 gün içerisinde besin ortamı tamamıyla miselyum ile
kaplanır ve kullanılır hale gelir. Daha sonraki işlemlerde besin ortamından
miselyumlu küçük bir parçanın yeni ortama taşınması yeterlidir.
Besi ortamının hazırlanması
Kültür izolasyonlarında çeşitli besin ortamları kullanılmaktadır.
Miselyum direkt sporlardan değil de daha sonra izah edileceği gibi küçük
bir dokudan sağlanacaksa Patates Dekstroz Ağar (PDA) ortamı çok iyi bir
sonuç vermektedir.
Kavak mantarı için PDA ortamı
PDA hazırlanırken 200 g patates yıkanıp 1 cm3'lük parçalar halinde kesilir
ve 1,2 lt. Suda 15 dakika kaynatılır. Elde edilen materyal bir tülbentten
süzülür ve sıvı karışıma 20 g agar eklenerek 10-12 dakika kadar agar tamamen
çözülünceye kadar ısıtılır. 20 g şeker ve 20 g bira mayası ekstraktı eklenerek
çalkalamak suretiyle karıştırılır ve şişelere dökülür. Daha sonra 121 -
125°C'de 30 - 40 dakika süreyle otoklavda sterilize edilir. Sterilize
olmuş besin ortamı 40 - 45 °C'ye kadar soğuduktan sonra 9 cm çaplı petri
kutularına veya şişelere eğik ortamın oluşması sağlanacak şekilde 20 ml
konularak hazırlanır.
Sporların çimlendirmesinde besi ortamı olarak, buğday
agar kullanılmaktadır. 125 g buğday, 1 litre saf su içinde
kaynatılmakta, elde edilen süzüntü tekrar 1 litreye tamamlanıp % 2 oranında
agar ilavesiyle 121°C'de 30 dakika süreyle otoklavda sterilize edilmektedir.
Ortamların asitliği, otoklavlama işleminden önce pH: 7'ye
ayarlanmaktadır. Otoklav'dan sıcak olarak çıkartılan besi ortamı, 9 cm
çapındaki steril petri kaplarına 20'şer ml konarak soğumaya bırakılmaktadır.
Kavak mantarı Sporlarının aşılanması
Kavak mantarı sporları bir miktar steril destile su içine
konularak, seyreltilmektedir. Öze yardımı ile alınan sporlar besi ortamları
üzerine lokal olarak aşılanmaktadır. Aşılama sırasında öze % 70'lik alkole
batırılarak bunzen beki alevinden geçirilerek sterilize edilir. Aşılanan
besi ortamları, sporların çimlenmesi için 25 ± 1 C'ye ayarlanarak inkübatöre
konulur.
Kavak mantarı sporlarının çimlendirilmesi ve misel elde edilmesi
Besi ortamına aşılanan sporlar yaklaşık 20 gün sonra çimlenmeye
başlar. En iyi gelişim gösteren kalın ve sağlıklı miseller seçilerek daha
önceden hazırlanan buğday - agar ortamına ok uçlu iğneler yardımıyla transfer
edilir. Alınan Kavak mantarı misel parçaları buğday - agar ortamına temas
edecek şekilde ve 25 ± 1 C'de gelişmeye bırakılır. 7 gün içinde besi ortamını
tamamen saran miseller daha sonra yapılacak çalışmalarda Kavak mantarı ana
kültürü olarak kullanılır.
Kavak Mantarı Tohumluk Misellerin Elde Edilmesi
Kavak Mantarı yetiştirme işleminin bu ikinci kısmının amacı,
miselleşmeyi basitleştirmek ve misellerden önce miselin gelişmesini
ilerletmektir. Aşılamayı kolaylaştırmak için kompost yapmakta kullanılan
materyallere benzeyen, yaygın olarak kullanıma hazır ortamlarda misellerin
kültürünü ihtiva eder.
Mantar tohumu için Buğday şişelerinin hazırlanması
Gerçek anlamda mantar üretiminde kullanılan miselyuma
"tohum" adı verilir. Kavak mantarı Selüloz, Hemi selüloz ve Lignin'i
ayrıştırabildiğinden tohumluk miselyum elde edilmesinde çok farklı materyaller
kullanılabilir. Miselyum elde edilmesinde yapılan işlemler ana hatlarıyla aynı
olmakla beraber buğday daneleri ile olan işlemler şu şekilde: Buğdaylar önce
bol su ile yıkanarak içinde bulunan sap, saman ve benzeri maddelerden
arındırılmaktadır. 1 kg buğday danesine 1,5 lt hesabı ile su konulmakta ve
bunzen beki üzerinde kaynamaya bırakılır. Kaynama noktasına geldiği anda bunzen
beki hafifçe kısılarak 15 dakika daha kaynatılır. Kaynama sonunda buğdaylar 15
dakika daha sıcak su içinde bekletilir. Sık bir elek yardımı ile suyu süzülen
buğdayların hafifçe kurumalarını sağlamak amacıyla sıcak hava üfleyen bir
ısıtıcıdan yararlanılabilir ve buğdaylar kurutma sırasında sık sık tahta bir
kaşık ile karıştırılır. İstenilen kuruluk sağlandıktan sonra, haşlanmış buğday
geniş bir kap içine alınır ve danelerin her 1 kg'ı için karışıma 14,0 g alçı ve
3,5 g kireç tozu ilave edilir. Bu sayede hem karışımın pH'sı ayarlanır, hem de
danelerin birbirine yapışmaları önlenir. Hazırlanan materyal şişeler içine
2/3'ü dolduracak şekilde konulur ve ağızları tıkaçlarla kapatılır. Hazırlanan
şişeler daha sonra 121°C'ye (1.5 atm) ayarlı otoklav içinde 1.5 saat süreyle
sterilize edilir ve otoklav'dan çıkartılan şişeler 1 gece Ultroviole (UV)
lambalı steril kabin içinde bekletilir.
Sterilize edilmiş şişelerin Kavak mantar tohumu ekilmesi ( misel
aşılanması )
Sterilize edilen ve "UV" lamba altında bekletilen
şişeler, daha önceden malt ekstrakt agar ortamı üzerinde geliştirilen miseller
ile aşılanır. Aşılama işlemine başlamadan önce, oda içerisinde hava hareketinin
mümkün olduğu kadar az olmasına özen gösterilmelidir ve kullanılacak aletler %
70'lik alkol ile dezenfekte edilir. Aşılama, spatül yardımı ile
gerçekleştirilir. Spatül, bunzen beki üzerine tutularak akkor hale gelinceye
kadar yakılır ve daha sonra % 70'lik alkole yavaşça batırılıp tekrar üzerinde
gezdirilerek dezenfekte edilir. Petri kabı içinde bulunan ana kültürden alınan
ortalama 1 x 1,5 cm ebadındaki miselli parçalar, şişeler eğik tutularak buğday
danelerine aşılanır. Aşılama sırasında pamuk tıkaçların her çıkarılışında
şişelerin ağzı ve tıkaçlar alevden geçirilir.
Aşılama işlemi tamamlandıktan sonra şişeler 25 ± 1 °C'ye ayarlı
inkübasyon dolabına alınarak Kavak mantarı misellerinin daneleri sarması
sağlanır. Misellerin şişelerdeki tüm buğdayları sarmaları yaklaşık 15 günde
tamamlanır.
Homojen bir misel gelişimi için şişeler 7 gün sonra çalkalanarak
karıştırılır. Elde edilen tohumluk Kavak mantarı tohumları +4°C'de muhafaza
edilmelidir ve daha sonra yapılacak olan ürün denemelerinde materyal olarak
kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Sağlıklı İletişim Kurabilmek İçin Gönderdiğiniz Maillerinize Lütfen Telefon Numaranızı Mutlaka Yazınız. Zira Telefon Numarası Belirtilmeyen Mesajlara Cevap Verilmeyecektir.