Pazartesi

Kavak Kütükleri Üzerinde Mantar Yetiştiriciliği


Kavak mantarı türleri, ölü dokular üzerinde yaşayabildiğinden saprofit özellikler göstermektedir. Dolaylı olarak ağacın selüloz ve lignin'i ayrıştırarak besin elementi haline dönüştürmektedir. Bu sebeple en kolay kavak ağacı kütükleri üzerinde yetiştirilebilmektedir. Vejetasyon süresi ekolojiye ve ağaç türüne göre 2 - 4 ay arasında değişmektedir. Odunu sert olan ağaç kütüklerinde bu süre daha da uzar.

Kavak Kütüklerinin Aşılanması
Aşılama için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar mevsimleridir. Yaklaşık 40 cm uzunluğunda ve 20 - 25 cm çapındaki kütükler (takoz) 6 aydan daha önce kesilmişse asgari 48 saat süre ile su içerisinde bekletin. Yeni kesilmiş kütükleri bekletmeye gerek yok. Yeterli neme sahip kütüklerin uç kısmından itibaren 3 cm'lik bir parça testere ile kesilerek çıkarılır. Geriye kalan 37 cm'lik kütük dik olarak yere raptedilir. Kütüğün üst yüzeyine yaklaşık 100 g misel iyice yayılır. Misel'in üzerine, 3 cm'lik parçanın testere ile kesilirken temiz bir zemin üzerine toplanan kendi talaşı serilerek, rutubet muhafaza edilmeye çalışılır. Daha sonra kesilen parça aynı yere çivi ile çakılır.
Bu safhada misel (Tohum) iki parça arasında süratle gelişerek odun dokusu içine yayılır. İşlem tamamlandıktan sonra kütükler plastik poşet ile sıkıca sarılarak 2 ay süre ile 25 ± 1°C'ye sahip karanlık bir oda'da bekletilmelidir.
Kuluçka devresi sonunda sarılan poşet çıkarılır.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sağlıklı İletişim Kurabilmek İçin Gönderdiğiniz Maillerinize Lütfen Telefon Numaranızı Mutlaka Yazınız. Zira Telefon Numarası Belirtilmeyen Mesajlara Cevap Verilmeyecektir.