Pazartesi

Kavak Mantarı Yetiştiriciliğinde Çıkabilecek Sorunlar

1. Misellerin ortamda gelişememesi. 
Misel zararlılarla bulaşmış olabilir. Bunun dışında fungusid gibi mantar için zehirli maddelerle bulaşık olmamalıdır. Kullanılan su asidik ya da alkali olmamalıdır.

2. Misellerin zayıf dağılması 
Bunun sebebi, yetiştirme ortamında çok az besin maddesinin bulunması veya mantar için zararlı mikroorganizmaların öldürülememiş olmasından dolayıdır.

3. Misel gelişiminin durması 
Kompost torbasının tabanında gereğinden fazla suyun, nemin veya rutubetin olması ve hava sirkülâsyonunun eksikliği halinde veya kompostun dip kısmında zararlı bakterilerin oluşması sonucu olabilir. 

4. Noktalar şeklinde gelişen miseller
Kompostun steril şekilde paketlenememesi veya mantar için zararlı mikroorganizmaların gelişmesiyle oluşmaktadır.

5. Ortamda meyve oluşumunun gecikmesi
Olgun misel kullanılmaması, ortamın çok soğuk yada sıcak olması, kompost'a yetersiz miktarda misel konması, rutubetin veya havalandırmanın eksikliği neden olabilir.

7. Mantarların fazla irileşememesi
Ana kültürün mutasyona uğramış olması, torba ağzının çok geniş açılması, besin elementi eksikliği, ani sıcaklık değişimi etkili olmaktadır.

8. Mantarlarda solgunluk ve kuruma
Torba açıldıktan sonra, bulunduğu odadaki mikroorganizmalar tarafından parçalanma, çok fazla sulama, zararlıların verdiği yoğun hasar neden olabilir.

9. Verim düşüklüğü
Gelişme ortamında yetersiz besin elementlerinin bulunması, yetersiz sağlık şartları, zararlılar tarafından yok edilme.

10. Anormal mantar oluşumu
Mantar şapkasının huni şeklini alması yada uzun saplı mantarların oluşmasına sebep olan faktörler, yetersiz havalandırma ve karbondioksit oranının fazlalığıdır.

11. Hiçbir mantarın görülmemesi durumu
Kuluçka ve ön gelişme safhalarının tamamlanmasından sonra hiçbir mantarın ortaya çıkmaması, miselin üreme organlarını oluşturabilme yeteneğinin bulunmaması yani kısır olduğu anlamına gelmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sağlıklı İletişim Kurabilmek İçin Gönderdiğiniz Maillerinize Lütfen Telefon Numaranızı Mutlaka Yazınız. Zira Telefon Numarası Belirtilmeyen Mesajlara Cevap Verilmeyecektir.