Kuluçka döneminin sona ermesinden sonra kütükler, mantarın
oluşabilmesi için üretim alanına taşınmaktadır. Mantar üretiminde başarıya
ulaşmak için plantasyon bölgelerinin seçimi büyük önem arz etmektedir.
Zira Beyaz kültür mantarlarının aksine Kavak Mantarları ışığa ihtiyaç
duyar. Ayrıca yetiştirme ortamında yeterli nispî nem bulunmalı, rüzgârdan
ve direkt güneş ışınlarından korunmalıdır. Diğer bir ifade ile Kavak
Mantarları kütük üzerine inokule edildiklerinde uygun şartlar sağlandığı
takdirde açıkta, polietilen plastik tünel tipi seralarda ya da kapalı bir
mekânda yetiştirilebilmektedir. Normal iklim şartlarında açıkta, ilkbahar ve
sonbaharda olmak üzere yılda iki defa ürün alınmaktadır.
Örtü altında veya kapalı
mekânlarda yıl boyunca ürün almak mümkündür.
Kütükler üzerinde gelişen mantarlar, sap - saman kültüründe olduğu
gibi kuru madde miktarının artmaya başladığı safha olan kenardan kıvrılmaya
başlamadan önce hasat edilmelidir. Açıkta yapılan yetiştiricilikte 3 yıl
süre ile kavak kütüklerinden yılda 2 - 5 kg/kütük ürün alınabilmektedir.
Yeni kesilmiş ağaç kütükleri, miselin nemli ortamda
gelişmesi için gerekli tabi öz suyuna sahiptir. Zira ağaç kütükleri yeni
kesildiğinde yaklaşık % 70 nem ihtiva etmektedir. Bu oran % 20'nin
altına düştüğünde miseller odun dokusu içerisinde gelişememektedir. Bu
sebeple aşılamada kullanılacak kütükler, sağlıklı ve zararlılar tarafından
tahrip edilmemiş olmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Sağlıklı İletişim Kurabilmek İçin Gönderdiğiniz Maillerinize Lütfen Telefon Numaranızı Mutlaka Yazınız. Zira Telefon Numarası Belirtilmeyen Mesajlara Cevap Verilmeyecektir.