Pazartesi

Kavak Kütüklerinde Mantar Hasadı


Kuluçka döneminin sona ermesinden sonra kütükler, mantarın oluşabilmesi için üretim alanına taşınmaktadır. Mantar üretiminde başarıya ulaşmak için plantasyon bölgelerinin seçimi büyük önem arz etmektedir. Zira Beyaz kültür mantarlarının aksine Kavak Mantarları ışığa ihtiyaç duyar. Ayrıca yetiştirme ortamında yeterli nispî nem bulunmalı, rüzgârdan ve direkt güneş ışınlarından korunmalıdır. Diğer bir ifade ile Kavak Mantarları kütük üzerine inokule edildiklerinde uygun şartlar sağlandığı takdirde açıkta, polietilen plastik tünel tipi seralarda ya da kapalı bir mekânda yetiştirilebilmektedir. Normal iklim şartlarında açıkta, ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki defa ürün alınmaktadır.

Örtü altında veya kapalı mekânlarda yıl boyunca ürün almak mümkündür.
Kütükler üzerinde gelişen mantarlar, sap - saman kültüründe olduğu gibi kuru madde miktarının artmaya başladığı safha olan kenardan kıvrılmaya başlamadan önce hasat edilmelidir. Açıkta yapılan yetiştiricilikte 3 yıl süre ile kavak kütüklerinden yılda 2 - 5 kg/kütük ürün alınabilmektedir.

Yeni kesilmiş ağaç kütükleri, miselin nemli ortamda gelişmesi için gerekli tabi öz suyuna sahiptir. Zira ağaç kütükleri yeni kesildiğinde yaklaşık % 70 nem ihtiva etmektedir. Bu oran % 20'nin altına düştüğünde miseller odun dokusu içerisinde gelişememektedir. Bu sebeple aşılamada kullanılacak kütükler, sağlıklı ve zararlılar tarafından tahrip edilmemiş olmalıdır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sağlıklı İletişim Kurabilmek İçin Gönderdiğiniz Maillerinize Lütfen Telefon Numaranızı Mutlaka Yazınız. Zira Telefon Numarası Belirtilmeyen Mesajlara Cevap Verilmeyecektir.