Pazartesi

Kavak Mantarı Yetiştiriciliği

Kavak Mantarı Kompostu için Malzemeler
Kavak, Kayın, Meşe, Akçaağaç, Karaağaç, Okaliptüs, Kızılağaç, Ihlamur, Kestane, Gürgen, Söğüt, Yalancı Akasya vb. geniş yapraklı orman ağaçlarına ait köklü ya da köksüz kütükler Kavak yetiştirme ortamları olarak değerlendirilirken; lignin ve selüloz içeren tarımsal - orman sanayine ait tüm yan ürünlerin, kullanılan kompostlara uygun materyaller olduğu bilinmektedir.

Sap - Saman Ortamında Yetiştiricilik
Burada sap - saman, talaş, yaprak, dal vb. materyallerin Kavak mantarı yetiştiriciliğinde nasıl kullanıldığını açıklayalım.



Kavak Mantarı Yetiştiriciliğinde Kompost Hazırlanması
Materyaller 5 - 6 cm uzunluğunda kesilir ve azotlu gübreden Amonyum sülfat veya Üreden % 0,5 - 1 oranında eklenir ve % 1 - 2 oranında kireç ilave edilir. Kireç ilavesi, mantara toksik olan bütün maddeleri ortadan kaldırır ve mantar için gerekli enerjiyi sağlayan selülozu muhafaza eder ve PH'sını düzenler. Malzemeler ve gübreler iyice karıştırıldıktan sonra uygun rutubete gelinceye kadar su verilir ve bir piramit şekline getirilerek plastik bir örtüyle kaplanır. Bu şekilde Fermantasyonu sağlanır. İki gün sonra yığın karıştırılır ve tekrar 2 gün süre ile fermente edilir. Yine karıştırılır ancak bu defa % 1 Süper fosfat ve % 0,5 alçı eklenir. 1 - 2 gün sonra Kavak Mantarı kompostunuz pastörizasyona hazır hale gelir.

Kavak Mantarı kompostunun Pastörizasyonu
Kompostlarda değişik pastörizasyon yöntemleri kullanılmakla beraber yeni başlayacak amatör girişimciler için "sıcak suya daldırma" sistemi uygundur. Bunun için 200 litrelik varillerden yararlanılabilir. Varillerin her birine, iç hacmin 1/3’i yüksekliğinde demir ızgaralar konulmalıdır. Böylece varillerin 2/3’i hacminde tel örgü sepetlerin bu ızgaralardan daha aşağılara inmesi engellenir. Ayrıca varillerin kapaklarında birer adet baca ve termometre yuvası bulunursa iyi olur.


Sap saman ortamı kısmen kuru halde tel - örgü sepetlere doldurulur, su dolu varillere daldırılır. Varillerin kapakları kapatıldıktan sonra önceden hazırlanan bacaya özel pamuk tıkanır. Sıcaklığı ayarlayabilmek için "kalorifer kazanı termometreleri" kullanılabilmektedir. Su dolu varilin ısıtılması için önce odun, tutuşturulduktan sonra taş kömürü kullanılmasından iyi sonuç alınmaktadır. 

Artık materyaller 65-70°C'de 30 - 45 dakika bekletildikten sonra, kapaklar açılarak tel - örgü sepetler olduğu gibi varilden çıkarılır. Materyalin suyunu akıtılmasından sonra malzemenin 25 ± 1 °C'ye kadar soğuması beklenir.

Kompostun Torbalanması 
Kullanıma hazır kompost materyali daha sonra 10 kg'ı geçmeyecek şekilde polietilen plastik torbalara konulur. Üzerinde 0,5 cm çapında 10-15 adet delik bulunan plastik torbalar kullanılabilir.


Torbalanmış Kompostun Aşılanması (Mantar Tohumu, Misel Ekimi)
Aşılama işlemi steril buğday şişelerinin misel ile inokule edildiği yerde ya da serin ve açık havada yapılabilir. Pastörize edilen ortamın yaş ağırlığının % 4'ü kadar misel, homojenizasyon sağlamak amacıyla iç içe karıştırılarak torbaların ağızları pamuk iple sıkıca bağlanmaktadır.

Aşılanmış Kompostun İnkübasyonu (Sarım Evresi)
Aşılamadan hemen sonra torbalar karanlık bir odada 25-28 C'de inkübe edilirler. Kuluçka esnasında hava hareketi ve yüksek oranda Oksijen bulunmayan odalarda sarım süratle gerçekleşir. Havalandırma, bu dönemde günde sadece 1 kez en fazla 5 dakika süre ile yapılmalıdır. Toplam hava hacminin % 20'si kadar C02 ve % 85 - 90 nem ihtiva eden karanlık ortamda kompost torbalarının Miselyum gelişmesi için 15 - 20 gün gerekmektedir. Miselyum gelişmesi sonrası kuluçka odası iyi havalandırılmalı ve ışıklandırılmalıdır. Hava ve ışık alan Miselyum hızla besin depolayacak ve torba içerisinde meyveler oluşturmaya başlayacaktır. Bu aşamada torbaların ağzı aşağı doğru kıvrılarak, kesilerek veya yanlardan yırtılarak açılmalıdır. Şayet inokulasyonda Kavak Mantarı türü kullanılmış ise 3 haftalık inkübasyonu ilave olarak 1 hafta süre ile 5° C 'de tutulması verim ve erkenciliğe olumlu etki yapmaktadır. Buna Şoklama tesiri denir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sağlıklı İletişim Kurabilmek İçin Gönderdiğiniz Maillerinize Lütfen Telefon Numaranızı Mutlaka Yazınız. Zira Telefon Numarası Belirtilmeyen Mesajlara Cevap Verilmeyecektir.